OPREMA

Kaj potrebujemo za opazovanje fluorescence in fluorescentnih mineralov.

Za minerale, ki jih bomo iskali v Sloveniji in veliko večino fluorescentnih mineralov iz Europe bo za začetek zadostovala UV žepna svetilka s primerno UV ledico, ki sveti z UV svetlobo valovne dolžine 365 nm. Najboljše in trenutno praktično edine uporabne so ledice nichia npr.: NCSU276A.

Priporočil bi svetilko Convoy S2+ UV 365, ki ima vgrajeno prej omenjeno ledico.

Izogibajtese cenenim kitajskim približkom UV svetilk, ki so praktično neuporabni za opazovanje fluorescence mineralov (običajno ni 365 nm UV svetloba, čeprav je tako deklarirano in veliko bele svetlobe). Želimo si namreč čim bolj čisto UV svetlobo, saj vsa ostala svetloba le moti efekt fluorescence. Da dosežemo čistost izhodne UV svetlobe uporabljamo UV prepustne filtre. Za naše »slovenske« potrebe LW UV 365 nm prepustni filter, ki večinoma prepušča le UV svetlobo valovne dolžine 365 nm. Najboljši so filtri Hoya, tudi ZWB filtri se dobro obnesejo.  Pri UV svetilkah z UV LED diodami je treba opozoriti na segrevanje, saj se pri tej jakosti sevanja hitro segrevajo in ročne svetilke ne uspejo dovolj efektivno odvesti vse proizvedene toplote. To poudarjam zato, ker je na tržišču že močnejša UV led svetilka FyrFly Convoy C8 365nm UV, ki pa se še občutno močneje segreje. Svetilko je priporočljivo večkrat ugasniti, da se ohladi, tako ji občutno podaljšamo življenjsko dobo.

Želite imeti lastno razstavno vitrino? Za prikaz KW UV bo v redu germicidna sijalka z valovno dolžino 254 nm in če jo dobite skupaj z okvirjem, ste že na dobri poti. Le da je fluorescentna svetilka brez filtra praktično neuporabna. Žal pa je ravno UV prepustni filter (Hoya ali ZWB) najdražji del UV luči. Za prikaz LW UV se na spletu dobi ZWB filtre različnih dimenzij, odvisno kako veliko luč želite imeti. Za silo bolje so BLB UV sijalke, ki za svetovno elito fluorescentnih mineralov še nekako zdržijo, za manj močno fluorescentne pa tudi tu brez UV prepustnega filtra ne gre. Vsekakor velja pravilo, večja je moč sijalke, lepši bo prikaz fluorescentnih mineralov. In še, več enako močnih sijalk ne da večkratno močnejše UV svetlobe, le večjo površino lahko osvetlite.

Več na https://www.naturesrainbows.com/fluorescent-mineral-lights

POMEMBNO!

UV SVETLOBA (PREDVSEM KRATKOVALOVNA) JE OČEM NEVARNA IN LAHKO POŠKODUJE TUDI KOŽO. IZOGIBAJTE SE NEPOSREDNEMU POGLEDU NA IZVOR UV SVETLOBE.

 


Domov